Van gezeur naar leiderschap
19 maart 2020 
8 min. leestijd

Van gezeur naar leiderschap

Van gezeur naar leiderschap

Vraag: Je zegt (in je boek “Je bent vrij”) alles is buiten. Maar ik ervaar wel een binnen. Binnen in mij zit een zeurpiet. Ik zie en hoor iets en ik maak van daaruit mijn verhaal. Kun je hier wat (meer) licht op schijnen voor mij?

Nicky:

Natuurlijk ervaar je binnen in je: gevoelens. Zij communiceren en informeren je over wat er in je leven gebeurt (buiten). Hoe minder je reageert (je weerstand biedt) op de innerlijke ervaring van wat er buiten je lijkt af te spelen, des te meer krijg je van deze communicatie bewust mee. Het wordt helderder. Je eigen beweging wordt duidelijk. Uiteindelijk is alleen buiten de ware informatiebron en binnen geeft je aan of je hierin mee gaat (ermee verbonden bent) of juist niet en tegen je eigen natuurlijke ziel stroom ingaat (weerstand). De tweede optie is een onbewuste beweging.

Voor de duidelijkheid

  • Buiten = het leven. Ben JIJ!
  • Binnen = de sturing, de leiding, de bron die het leven creëert.

Buiten en binnen samen zijn wezenlijk een en dezelfde.

Het is me nog niet helemaal duidelijk

Op mijn werk irriteer ik mij bijvoorbeeld aan een aantal collega’s omdat zij de horecagelegenheid waar we werken niet naar behoren afsluiten (is dat het ‘buiten’ dat ik dus zelf projecteer?). Ik en andere collega’s hebben daardoor de dag erna ‘s extra werk. Ze maken ook veel fouten en vergeten regelmatig dingen. 

Is het nu zo dat deze irritatie die ik voel de innerlijke ervaring is? En is het de bedoeling dat ik deze irritatie (die meer voelt als boosheid) écht ga voelen? Zonder weerstand? Dus bijvoorbeeld niet bedenken waarom ik dit voel of hun de schuld geven en kritiek leveren? Of mijn gevoel weg stoppen? Geen mening geven? 

Mijn oprechte reactie is: Ik wil aangeven bij mijn baas dat ik hier niet blij van word. Ik wil dat het opgelost wordt. 

Als eerste geef ik graag antwoord op jouw vraag:  Is het de bedoeling dat ik deze irritatie (voelt als boosheid) echt ga voelen? 

Als het goed is voel je al echt wat je voelt. Dus daar hoef je verder niet je best voor te doen. Maar blijf er ook even bij. Alles wat er buiten je plaatsvindt staat in het licht van je innerlijke beweging. Dus je wil bij je gevoel blijven als je bewust wilt worden.

Wat je voelt is altijd de hoogste waarheid voor jou. Hier hoef je nooit aan te twijfelen. Dus wat voel je precies? Wees specifiek. Waar ben je precies geïrriteerd over? Is het omdat je dit bij je baas wil aankaarten? Is dat wat je vervelend vindt? Vind je dat ‘anderen problemen maken – en dat jij het dan moet oplossen”. Is dat wat je vervelend vindt?

Jouw baas moet weten wat er gebeurt in zijn / haar zaak en dus ook als dit niet goed gaat (dit is wat je voelt en dus is het zo). Jouw collega’s moeten weten wat er van ze verwacht wordt (dit is wat je voelt en dus is het zo). 

Als je hier niet jouw energie in wil steken geef je geen gehoor aan jouw innerlijke drijfveer

Alleen dit levert je werkelijk de vervelende gevoelens op, want je frustreert je eigen levensstroom. Niemand anders kan jouw levensstroom ondermijnen. Alleen jij. Mijn vraag aan jou is dan ook: Wat houdt je tegen om te handelen in overeenstemming met jouw gevoelens? Om jouw ‘binnen’ te ‘uiten’?

De zeurpiet

Wat me tegenhoudt is dat ik geen zeur wil zijnMaar ik ben dat wel en dat wordt me niet altijd in dank afgenomen.

Ik vind het lastig om keer op keer deze collega’s aan te moeten spreken en elke keer weer een scheef gezicht te krijgen. 

Het is teveel voor me, ik ben geen leidinggevende maar word wel in die positie gebracht omdat er geen leidinggevende is in onze zaak. De baas weet er eigenlijk ook wel van maar het interesseert hem gewoon niet zoveel. 

Een ding moet je nooit doen en dat is jezelf in de steek laten.

Dus jij bent de zeur, blijf daar dan bij en sta 100% achter jezelf. Ik hoor je ook zeggen dat je de enige leider bent! Wat als de leider pas een leider is als ‘ie durft te zeuren? Hoort dat er niet bij? Tune eens wat meer in op deze energie. Zou een leider het iedereen gemakkelijk willen maken, of juist aansturen, zélfs of juist als dat ongemakkelijk is? Zolang je het in jezelf afwijst (blijf je er onbewust van) kun je er ook geen gebruik van maken en kan het zich niet in jou ontwikkelen!

Mensen kunnen gebruik maken van jouw bewustzijn! (leiderschap) om zelf bewust(er) te worden

Als ze geen zin in kritiek hebben (dan zullen ze het als gezeur afdoen en dus afwijzen, jou afwijzen) dan merk je dat vanzelf (dan zijn ze onwillig om bewust te worden). 

Maar wat je bewerkstelligt (en dit is belangrijk) is, dat je mensen aan gaat trekken die er wel gebruik van willen maken (van jou, van jouw bewustzijn). En dat is dus de diepere intentie van deze situatie, dat is wat bewustzijn van jou wil ( jouw innerlijk leiderschap ontwikkelen). Dus deze situatie dient niet zozeer het bewust worden van de ander, maar vooral die van jou zelf (en dat is overigens altijd zo, elke situatie die je remt, frustreert of angst in je opwekt is er om JOU meer bewust te maken). Het klopt aan jouw deur. Jij ervaart, dus het is aan jou om antwoord te geven en bewustzijn te volgen. 

Je BENT (dus) de ‘zeur’ (anders voelde je het niet)

Je bent het AL. En je bent het niet voor niets. Je bent het omdat je daarmee jouw unieke bewustzijn kunt verspreiden en dat wil je natuurlijk het liefst daar doen waar het nodig is, waar het gewenst is, en waar men er om vraagt. Het vraagt om JOU! Overigens, niet om de zeur te zijn, want dit is de negatieve betekenis van de energie die aan je vraagt om te worden benut, maar wees de leider. De positieve betekenis van dezelfde energie. Kortom: ga in het licht van jouw energie staan en stroom dán van daaruit. Dat zal spontaan een stuk makkelijker gaan (flow). 

Zolang je je (nog) door anderen (buiten!) laat terugbrengen (in je veilige mandje) omdat ZIJ jou dan een zeur vinden – dan trek je precies die mensen aan. Omdat je dat onbewust uitzendt (beperking). Wees bewust van wat je uitzendt en sta 100% achter wie je bent. 

Oh my God!

Dat is i.d.d. wat ik heel vaak doe… terug mijn mandje in. Niet alleen in mijn werksituatie natuurlijk. Elke keer weer als er vooruitgang zit in mijn leven voel ik iets en hop ik inderdaad mijn veilige mandje in. Jeetje, dus ik ben dat gewoon. Nou ja, nu komt er wel van alles omhoog, van dat kan ik toch niet zijn, zo moeilijk en bla bla. Is dit weerstand?  

Ja!

Ik was een beetje bang

Ik was een beetje bang dat ik de reactie terug zou krijgen dat ik i.d.d. een zeur ben en niet zo moeilijk moet doen. Dat het aan mij ligt. Ik snap nu een beetje hoe het zit met hoe en waarom ik deze situaties steeds krijg. Ik ben ook gewoon NOG een zeur. maar ik kan dit dus zelf veranderen. Door het lief te hebben. Door het zelf lief te hebben. Niet eerst de ander. Ik snap het!

Nog even ter verheldering: Is het omdat ik vroeger vaak te horen kreeg dat ik niet zo moeilijk moest doen en lastig was dat ik dat ben gaan geloven? Het was in hun ogen natuurlijk ook zo maar is dat waar ik (zoals jij zegt) liefdeloos ben geworden? Naar mijzelf?

Ik voel nu ik dit weer schrijf ook weer zo een angst….om stom en lastig gevonden te worden. Maar ook een dansje in mij die vrijheid voelt en een beetje zelfvertrouwen begint te krijgen 🙂

Ja!

Alles waar je als volwassene angst of geremdheid voelt komt voort uit een eerdere ervaring. Een ervaring die indruk heeft gemaakt en aanvoelde als negatief. Iets wat je niet wilde zijn. En dit onthoudt je systeem voor je waardoor het je zal willen afremmen als je ‘die kant op stroomt’.

Het is nu aan jou om tegen je systeem in te durven stromen en je eigen weg te gaan volgen. Je innerlijke drijfveer te volgen, ongeacht wat anderen daarvan vinden. De weg van bewustzijn te kiezen. Dit begint bij jou. Laat los dat er  zoiets bestaat als een zeurpiet. Wat als dat wat sommigen aanzien voor ‘zeurpieterig’ puur leiderschap is? Bedenk je dat je slechts een zeurpiet kan zijn als je gelooft dat het bestaat. En als het bestaat kun je ernaar handelen. Transformeer de  zeurpiet in een leider.

Dit doe je in je binnenwereld

  • Hoe zou een leider het uitdrukken?
  • Hoe zou een leider ermee omgaan? Wat wil je dat de baas doet? En hoe? Tune in. Voel het. Wees het. handel ernaar. Zo geef je er uitdrukking aan.

Hoe liefdevoller je achter je eigen gevoelens en drijfveren staat hoe makkelijk je dit tot uitdrukking zal brengen. In plaats van een ‘moeilijke gast’ word je een ‘gemakkelijke gever’ vanuit je eigen bewustzijn. Je hoeft dus niet eens een zeur te zijn en je zál het nooit meer zijn als je het lief begint te hebben. Alleen jij bent nodig voor deze innerlijke transformatie die zo duidelijk aan je deur staat te kloppen. Iemand heeft ooit een zeurpiet van je gemaakt. ‘Ondoe’ de zeurpiet en maak er een leider van. 

Maar, begin bij het begin

Heb eerst ‘de zeurpiet’ lief. Want hier zit je weerstand op je systeem.  Hier zit nog jouw negatieve betekenis, jouw negatieve verbinding met jouw leiderschapsenergie. Oefen vervolgens in het uitdrukking geven aan jouw unieke bewustzijn zélfs als dat betekent dát je een zeur zal zijn, of dat anderen dat zo zullen vinden. En weet dan dat alleen onbewuste mensen dit zo zullen zien. Koppel ‘de ander’, en dus ‘buiten’ los van jou. Het gaat niet om buiten. Het gaat om jou en wat jij kunt creëren. Wat jij kunt gaan verspreiden. Bewustzijn.

En terwijl jouw liefde groeit voor je eigen beweging en jouw unieke eigen natuur, zal je zien wat voor effect dát gaat hebben, nu niet alleen op jou, maar ook op jouw omgeving. Bewustzijn is namelijk besmettelijk!

liefs, Nicky

Meer weten? Ga naar: Academie voor Bewustwording en Persoonlijk Leiderschap

Bewust worden: Ontwaken

Bewust Kiezen: Bevrijden

Bewust Creëren: Verbinden

Over de schrijver
Nicky Verbeek spreekt en schrijft over bewustzijn.Boeken: Je bent vrij (2014) | Draaien naar de Bron (2018) | Flow (2022)
Reactie plaatsen

Wil je meer weten? Ga naar: https://nickyverbeek.nl/