Weerstand
27 juli 2020 
5 min. leestijd

Weerstand

Weerstand

Weerstand is overleven

Je overleeft een oorspronkelijk gevoel door het te ontkennen. Maar het gevoel is er al. En het gevoel gaat helemaal niet weg door het te ontkennen. Het ontkennen kost moeite en zorgt ervoor dat je niet je ware potentieel erkent.

Met weerstand creëer je beperking. Je eigen gevangenis

Er is een tijd geweest dat ik veel weerstand ervoer. Mijn weerstand kwam voort uit gevoelens van machteloosheid en minderwaardigheid. Ik voelde dat ik mij staande moest houden in mijn wereld. Dat ik niet sterk genoeg was. Niet hard genoeg. Ondanks dat ik een goed, sterk en waardevol beeld van mijzelf had, wist ik hier geen handen en voeten aan te geven in mijn buitenwereld. Ik was dan ook ingehouden en niet vrij. Ik had weinig vertrouwen in mensen. Zelfs niet in de mensen die dicht bij me stonden. Ik voelde nooit dat ik goed (of mijn wereld veilig) genoeg was.

Weerstand is dus eigenlijk ‘in gevecht zijn’

Je bent steeds in een gevechtsklare houding. Om jezelf te kunnen verdedigen. Je bent dus altijd in strijd. Dit is zó vermoeiend. Uitputtend.

Ik had het eigenlijk het meest naar mijn zin in mijn eentje. Mijn leven had ik dan ook zó ingericht dat ik niets nodig had, geen mensen, geen dingen, alleen mezelf. Lekker rustig!

Maar dit was alleen maar omdat ik dacht dat ik mezelf dan veiliger zou voelen. Het was eigenlijk gewoon een manier om me terug te kunnen trekken uit de wereld. Omdat ik de wereld helemaal niet als veilig of liefdevol zag. Ik ervoer mijn wereld als voorwaardelijk, koud en hard. Ik dacht dat ik aan allemaal eisen moest voldoen die ik helemaal niet waar kon of wilde maken. De wereld putte mij uit, omdat ik voortdurend gevechtsklaar moest zijn.

De oorspong van mijn weerstand lag dus het beeld dat ik van mijn wereld had. Hoe ik mijn wereld zag zorgde voor mijn reactie óp mijn wereld. En ik zag mijn wereld als: hard, kil en voorwaardelijk. Omdat dit mijn wereld was, móest ik mij wel beschermen en terugtrekken. Dit was mijn antwoord. Het was niet anders.

Weerstand komt voort uit angst

Ik was dus bang voor mijn wereld. Een wereld die ik nota bene zelf had bedacht! Door weerstand te voeren beschermde ik mijzelf tegen deze wereld. Maar dit was in werkelijkheid een schijnzekerheid. Wat ik wezenlijk deed is: ik creëerde een gevangenis voor mijzelf. Waarin ik nooit kon leven in vrijheid. En nooit de dingen zou kunnen bewerkstelligen die ik diep van binnen graag wilde.

Nu weet ik dat het enige wat er aan (mij) ontbrak was dat ik me niet bewust was van mijn Bewustzijn. Wat bewustzijn werkelijk is. En hoe bewustzijn werkt voor mij. Ik had geen besef dat bewustzijn elk moment met me praat om me te laten weten wie ik nu ben, wat ik nu doe én wat ik werkelijk wil.

Ik wist niet dat ik zelf Bewustzijn ben

En dat ik mijn leven creëer vanuit mijn gedachten en geloofsovertuigingen. Dat mijn leven een voortvloeisel is van mijn energie. Ik creëer zelf mijn eigen leven met de gedachten die ik geloof. Dus mijn handelen is de oorsprong voor mijn wereld en kan daarom niet het antwoord zijn óp mijn wereld. Mijn wereld is het gevolg, niet de bron. De bron ben ik.

Hoe kan ik ooit in gevecht zijn met een wereld die ik zelf heb gecreëerd?

In 2005 gebeurde er iets dat mij in een keer volledig wakker heeft geschud. Boem! Ik begreep in 1 keer mijn volledige potentieel en dat het aan mij lag om hier wel of niet iets mee te doen. Ik zag in dat mijn leven en hoe het eruit ziet steeds een antwoord is op mij.

Ik vraag en mijn leven antwoordt mij. Het is nooit anders geweest en het zal nooit anders zijn. Kun je je voorstellen hoe belangrijk het is wát je vraagt? Maar ook dat je je bewust wordt van wat je vraagt? Wow! Nou, ik wel!

Ik wist dat ik mee moest doen

Ik gaf mij over aan deze hele nieuwe beweging in mij waardoor ik van het ene ontwaak proces in het volgende viel. Bereid en moedig ben ik het aangegaan. Ik heb gefaald. Many times! Maar ik ben ook weer opgestaan. Ik ben gestopt. Om later toch weer door te gaan. Ik ben gestruikeld om te groeien. Om uiteindelijk hier aan te komen. Waar ik kan terugkijken. En drie duidelijke fasen van ontwaken kan onderscheiden.

1. In stilte komen en blijven

In eerste instantie was het belangrijk dat ik oefende in het steeds weer terugkomen in de diepe stilte van mijn gewaarzijn om de stem van bewustzijn te kunnen horen. Ik leerde te ‘luisteren’. In deze eerste periode oefende ik om steeds weer mijn focus af te halen van mijn wereld. Niet te reageren op mijn wereld. Maar om juist naar binnen te keren en mij steeds weer enkel en alleen af te stemmen op mijn gevoel.

2. Afstemmen op de ziel

Omdat ik steeds makkelijker bij mezelf kon blijven werd het mogelijk om mijn gedachten gewaar te worden. Nu werd het ook (pas) mogelijk om te ontdekken of mijn gedachten vóór mij werkten, of mij juist beperkten. Ik ontdekte dat IK degene ben die mij laat beperken en niet de gedachte. Welke gedachte dan ook! En dat mijn gevoel mij dit elke keer aangeeft. Zodra ik mij niet meer laat beperken door welke gedachte dan ook is de gedachte meteen vrij van mij.

Ik begon gedachten te bevrijden. Het wonderbaarlijke gevolg was, dat door mijn gedachten te bevrijden, ik zelf vrij werd!

3. Meedoen, Go with MY flow!

Uiteindelijk kwam ik in een fase terecht waarin ik mocht beseffen hoe nodig het was om mijn houding naar mijn leven toe volledig in dienst van bewustzijn te stellen. Om te gaan handelen vanuit de liefde vóór mij en dus mijn volledige levenskracht te gaan benutten. Ik voelde hoe belangrijk het is om mij niet langer afhankelijk op te stellen van iets of iemand buiten mij. Mij helemaal nergens meer aan ‘vast te houden’. Ik besloot volledig Hier & Nu de verantwoordelijkheid voor mijn leven op mij te nemen. Ik ontdekte de onmiddellijkheid van Bewustzijn. En de enorme manifestatie kracht die vrijkomt wanneer je hier concessieloos in mee stroomt.

De drie fasen van ontwaken zijn stuk voor stuk geïntegreerd in mijn leertrajecten

1. Ken Jezelf ~ Bewust worden (De Verschuiving)

2. Bevrijd Jezelf ~ Bewust kiezen (De Bevrijding)

3. Creëer Jezelf ~ Bewust creëren (De Verbinding)

Ben jij óók klaar voor de ontdekking van je leven?

Ben je klaar om in de magie van bewustzijn te stappen en mee te doen met het creatieproces dat met smart op je zit te wachten? Wil je stoppen met overleven? Stoppen met weerstand voeren (waarmee je maar één ding bereikt en dat is een leven vol moeite)?

Laat me je dan meenemen op de ontdekking van jouw magische bewustzijn en hoe je jouw bewustzijn kunt inzetten om jezelf en jouw leven te transformeren naar liefde, overvloed en vrijheid.

In mijn trajecten deel ik al mijn kennis en ervaring met je, zodat jij weet hoe:

 • Je kunt luisteren naar jezelf,
 • Je kunt kiezen voor jezelf, én
 • Hoe je onbelemmerd kunt creëren vanuit de vrije wil die je bént

Neem een kijkje op mijn website:https://nickyverbeek.nl/

See you!

x Nicky

Over de schrijver
Nicky Verbeek spreekt en schrijft vanuit bewustzijn. Boeken: Je bent vrij (2014), Draaien naar de Bron (2018). Cursussen: Ontwaken (De Verschuiving), Bewust Creëren (De Verbinding) https://nickyverbeek.nl/
Reactie plaatsen
Creëer je eigen levensgeluk

Ontwaak in Vrijheid

   • Ben je de verbinding met je innerlijke kompas kwijt geraakt? 
   • Laat je je teveel leiden door gevoelens van angst?
   • Wil je je gevoelens beter leren begrijpen?
   • Heb je behoefte aan meer eenvoud in je leven?
   • Kun je wel wat meer zelfvertrouwen gebruiken?


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang direct mijn E-book 'Ontwaken in Vrijheid'. Een 30 pagina's tellend handboek vol met helderheid en praktische tips om je oorspronkelijke vrijheid te hervinden. Jouw weg naar vrijheid mag nu beginnen!

arrow_drop_up arrow_drop_down