Verwijten loslaten
14 februari 2020 
5 min. leestijd

Verwijten loslaten

Verwijten Loslaten

Hoe ga je in relatie met anderen om met oude pijn zónder de ander dit te verwijten? Hoe kun je verder? Kun je verwijten loslaten? Of lossen ze vanzelf op?

Oude verwijten gaan niet weg als je ze weg wil

Ze gaan weg als je ze voor waar aanneemt. Ze kunnen pas worden losgelaten  (en dat gebeurt overigens vanzelf, ze laten dus wezenlijk jou los ) zodra je je eigen verwijten niet langer veroordeelt maar ze juist aanvaardt als 100% waar én terecht. Dus: Het wás zo en het ís zo. Ontegenzeggelijk. Dit betekent dat je je eigen verwijten niet langer tegen moet spreken.

Jouw verwijt is terecht

Zo vond ikzelf heling toen ik inzag dat mijn moeder een waardeloze moeder voor mij was. Zij had geen enkele interesse om een band met mij op te bouwen. Mijn zus daarentegen kreeg juist een abnormaal bevoorrechte positie binnen het gezin. Er was sprake van een overduidelijke favoriet. Dit vond plaats in het zicht van alles en iedereen. Later werd dit onderscheid ook weer overgedragen op de kinderen. Ik wilde dit nooit (in)zien, want ik dacht dat dat het ergste was dat ik kon vinden ( = voelen, aanvaarden dus). Ik wilde mijn eigen moeder niet veroordelen, ik wilde van haar houden. Dit leverde innerlijk een enorme worsteling op. Want het gebeurde tóch. Dus, om in relatie tot mijn moeder te kunnen blijven, moest ik mijn eigen ervaringen steeds opnieuw ontkennen.

Dit was een veel te zware last, die ik nooit had hoeven dragen

Het werd uiteindelijk zó duidelijk en zó pijnlijk, dat ik het niet langer kón ontkennen. En dat was het moment dat alles veranderde. In mij vond een enorme verschuiving plaats. Mijn hele wereld keerde binnenste buiten. Heling vond plaats.

Daar waar ik mijzelf verlaten had in dienst van de waardering van de ander, kwam ik weer terug bij mezelf.

Ik besefte dat ik niets verkeerd had gedaan

En dus ook: ik kon er niets aan doen. Dat betekende dat ik er dus niets aan kon veranderen. Niets van wat ik had gedaan had ooit invloed kúnnen hebben gehad. Dit lag namelijk niet bij mij. Het was niet aan mij. Door dit te beseffen liet het mij los. Ik had het vastgehouden. Door te geloven dat het door mij kwam. Door te geloven in schuld.

De verschuiving

Waar ik het voorheen belangrijk vond dat mijn moeder in zou zien dat ik (wel) haar liefde waard was, was daar nu het diepe innerlijke besef dat ik al waardevol wás. Ik had haar bevestiging helemaal niet nodig. Ik zag de zinloosheid van mijn pogingen om die wel te krijgen. De moeite die ik erin had gestoken om mijn moeder te plezieren. Dat was mijn eigen zelf-ontkenning. Door mijn ervaring (mijn realiteit) te onderdrukken heb ik mezelf ontkend. Daarvoor heb ik mijn eigen waarheid én waardigheid ingeleverd.

Ik kon mijn moeder nu gewoon in alle eerlijkheid zien voor wie zij was. En ik kon mijzelf weer zien voor wie ik was. De waarheid, die zó eng leek, en ik daarom zo lang wist te ontwijken, en te verdoezelen, was de heler.

De waarheid, hoe angstaanjagend en confronterend ook, is altijd helend

Het mooie is, dat er vervolgens spontaan en vanzelf vergeving plaatsvond. Ik zag dat mijn moeder dit mij niet had aangedaan. Ook zij was onschuldig. Zij was wie zij was, en ik was wie ik was. En ik had slechts het verschil tussen ons ervaren. En zij uiteraard ook. De verschillen waren te groot om een harmonieus gevoel op te kunnen leveren. Wél inzicht. Zelfinzicht. Bewustzijn. En dát is de grootste gift ever. Vanuit dit bewustzijn kon ik verder en zouden er nog heel veel (zelf-) inzichten volgen.

Zit jij in een soortgelijke situatie?

Verwijt jij in stilte iemand van wie je houdt? En staat dit tussen jullie in?

  • Wát verwijt je de ander precies?
  • Waar is de ander precies schuldig aan?

Keer naar binnen

1- Schrijf je verwijten op. Neem er de tijd voor. Wees duidelijk, en schrijf het puur vanuit jezelf zonder rekening te houden met iets of iemand anders dán jezelf. Wees open en goudeerlijk over jouw eigen gevoelens. Dit is jouw waarheid. Er IS geen andere!

2- Lees het vervolgens hardop aan jezelf voor.

3- Luister naar jezelf (dit is zo belangrijk!)

4- Wat als dit de enige echte waarheid IS (dat is het namelijk). Wat als jij 100% gelijk hebt? (Dat heb je namelijk).

Waarom zou je er nog aan twijfelen?

5- Wat beweegt je ertoe om het te betwijfelen? (voel!)

Hoe komt het dat je aan jezelf twijfelt terwijl het er elke dag IS? En je het elke dag voelt en je het elke dag met je meezeult, omdát je er niet naar handelt? Deze waarheid IS er, pontificaal in beeld, het is overal, en elke dag weer, maar je handelt niet vanuit deze waarheid. Waarom doe je dat?

Stop met je eigen ervaring te ontkennen en creëer ruimte voor jezelf

Besef dat jouw ervaring niet te ontkennen valt. Het is zo, want je ervaart het al. Je kunt dit niet veranderen. Dus neem het aan.

Je zult beseffen dat je hierdoor ruimte creëert om ermee om te gaan. Je geeft jezelf keuzevrijheid. Jij mag helemaal zelf kiezen welke waarden en normen jij hanteert binnen de relaties die jij aangaat. Je mag hierbij op je eigen gevoel vertrouwen. Ga uit van je eigen waardigheid. Laat je gevoel je de weg leiden.

Je bent niet afhankelijk van iets of iemand buiten je

Je bent vrij. Stel je eigen waarden en normen en houd jezelf er dan ook aan. Je mag vanuit jouw eigen waarden en normen dan ook beoordelen wat klopt voor jou, wat past bij jouw waardigheid  én vervolgens afwijzen wat daar niet bij past. Je bent namelijk vrij. Vrij om vanuit jouw eigen waarheid het leven te creëren dat bij jou past. Jij kiest. Kies dan bewust, kies vanuit liefde voor jezelf.

“Liefde zal nooit van je vragen om je eigen waardigheid in te leveren voor die van een ander”

x

Nicky

TIP 1 Ik heb over dit onderwerp ook een video gemaakt. Ga naar >>> Verwijten loslaten om de video te bekijken.

TIP 2 Start vandaag met het loslaten van jouw oude pijn. Ga naar: https://nickyverbeek.nl/ebook/ en download mijn e-book “Ontwaken in Vrijheid”

TIP 3 Je kunt dit artikel ook beluisteren! Klik op deze linkhttps://www.mixcloud.com/nicky-verbeek/verwijtenhoe-kun-je-verder-zonder-verwijten/

Wil je meer weten? Ga naar: De Academie voor Bewustwording en Persoonlijk leiderschap

Bewust Worden? Ga naar: https://nickyverbeek.nl/ontwaken/

Bewust Kiezen? Ga naar: https://nickyverbeek.nl/bevrijden/

Bewust Creëren? Ga naar: https://nickyverbeek.nl/creeren/

Over de schrijver
Nicky Verbeek spreekt en schrijft over bewustzijn.Boeken: Je bent vrij (2014) | Draaien naar de Bron (2018) | Flow (2022)
Reactie plaatsen

Wil je meer weten? Ga naar: https://nickyverbeek.nl/