Angst doorbreken
18 maart 2020 
3 min. leestijd

Angst doorbreken

Angst doorbreken

Het is zover Er heerst een Pandemie. Uit het niets gekomen. Dit maakt ons bang. We zijn ook zomaar in een onwerkelijke situatie geraakt en dat voelt vreemd, ontheemd en daardoor laait er angst in je op. Dat angst op staat is een logische reactie. Want daar is angst wezenlijk voor. Om je te laten ervaren wat er nu speelt: dit is iets nieuws, iets ongekends en dat is eng want zekerheden vallen weg.

Mensen reageren op deze prikkel

Mensen voelen zich bang, identificeren zich met hun angst, dus ZIJN bang en gaan vervolgens handelen vanuit die angst. Mensen beginnen massaal te hamsteren, lege schappen in de supermarkten. Mocht je nog niet bang zijn, dan zal je de neiging voelen om voor jezelf op te komen en ook maar snel nog wat extra van het een óf het ander in te slaan. Jouw reden zal dan zijn: anderen doen het ook! En anders vis ik straks achter het net. Maar dit is exact hetzelfde. Het is angst. Angst voor beperking. Angst voor beperking creëert beperking. Angst is dus besmettelijk. Je ziet het voor je eigen ogen gebeuren.

Angst voor beperking maakt mensen asociaal

Je denkt niet meer functioneel, maar vanuit je instinct. Kan jou het schelen dat anderen nu geen wc papier hebben, als jij het maar hebt.
Anderen worden de vijand. Want zij hebben wel. Of zij zijn degenen die ermee begonnen. Jij reageert slechts. Het is noodweer, pure overmacht.

Maar dit is niet waar. Het is geen oorlog. Er is geen tekort. Wat je ervaart zijn mensen die de weg kwijt raken omdat ze niet bewust genoeg zijn om hun angst te zien voor wat het is. Wat je ziet zijn mensen die niet stil staan bij hun ervaring van wat er nu aan de hand is. Zij gaan direct in overlevingsstand. Wat je nu ziet is wat er gebeurt als mensen niet bewust zijn. Zoveel mensen zijn er dus niet bewust. Zoveel mensen volgen blind hun angst.

Stop de besmetting door angst

Oefen in op je eigen weg te blijven. Breng je aandacht naar binnen. Kijk niet naar de ander. Baseer jouw handelen niet op de ander, wat de ander ook doet of laat. Laat het los. Laat de ander de ander zijn.

En doe wat je zou doen als je niet bang was (sta hier heel even bij stil). Ik bedoel, wat zou de held in jou doen? De held is niet bang, overwint alles en dient de mensheid 😃

Ik weet dat dit grappig klinkt maar ik meen het toch. Stem je heel even af op de stem van de held in jou. Dat is jouw beste kant. Het is de tegenpool van angst en net als angst altijd op voorraad. Jij mag kiezen welke stem je volgt. De stem van angst of de stem van de held. De held is degene die je bent als je op je best bent. Degene die je het liefste bent. De held is degene die je wil zien in de ander!

Stem je af op jouw innerlijke held

Wat zou je dan doen? Wat komt er in je op? Wie kun je nu zijn? Wat kun je nu doen? Het is misschien niet heel veel maar er is altijd iets dat je kunt doen. Om jouw bijdrage te leveren. En er te zijn. Er bewust bij te zijn en te blijven.

Alles begint bij jou

Dus, richt je op jezelf. Eet en drink goed en gezond. Blijf sporten. Slaap goed. Lach. EN: Deel wat jij nu doet (jouw oplossing voor jou in deze situatie) met de ander.

En dat is precies wat ik ook ga doen. Ik mis bijvoorbeeld mijn sportschool. Ik ga doorgaans minimaal 4 keer per week en voel me nu dan ook hartstikke uit mijn hum. Dus ga ik train filmpjes maken met korte, fijne, effectieve routines (voor buik, billen, benen, armen) en die met je delen.Zodat we met zijn allen blijven sporten, fit blijven en plezier blijven maken.

Note: aanstaande vrijdag gaat ook de Q&A sessie door! Als je mee wilt doen, leuk! Ik start om half 2. Dit is de directe link naar de uitzending: 


NB. Als je abonneert krijg je een melding zodra ik live ga!

Okay, lieve schat, tot gauw. Stay strong. Be wise, be nice ❤️

Nicky

Meer weten? Ga naar: Praktijk voor Bewustwording en persoonlijk leiderschap 

Over de schrijver
Nicky Verbeek spreekt en schrijft over bewustzijn.Boeken: Je bent vrij (2014) | Draaien naar de Bron (2018) | Flow (2022)
Reactie plaatsen

Wil je meer weten? Ga naar: https://nickyverbeek.nl/